Terug

Doorgroeien. Van grondwerker naar uitvoerder!

Onze collega Maik Hendriksen van Dostal heeft zijn uitvoerdersdiploma behaald. Een mooie prestatie en daar vertellen wij je graag meer over. Van ‘niets’ ‘iets’ maken. Dat is het mooiste van het vak volgens Maik. Met werkervaring en een flinke dosis enthousiasme begon hij naast zijn werk bij Dostal aan deze uitdaging: de opleiding middenkaderfunctionaris aan het SOMA college. 

Benieuwd wat Maik motiveerde om deze opleiding te starten? Lees hieronder zijn verhaal.

Maik Hendriksen
logo
Lees meer over de organisatie

1. Even voorstellen

Mijn naam is Maik Hendriksen. Ik heb vroeger de opleiding machinist GWW gevolgd en daarna gaan werken bij een stratenmaker. Sinds 2018 werk ik met veel plezier bij Dostal. Ik ben gestart als grondwerker. Een leuke en leerzame functie, maar ik had altijd al de intentie om door te groeien.

2. Hoe ben je erbij gekomen om de uitvoerdersopleiding te doen wat was je motivatie?

Ik wilde graag doorgroeien naar een meer leidinggevende functie en zaken regelen. Daarnaast was ik al jaren één van de organisatoren van het lokale festival in Ruurlo, Reurpop. De directie zag hoe ik daar de organisatie oppakte en was onder de indruk. Twee maanden later was ik ingeschreven voor de opleiding ‘middenkaderfunctionaris’ aan het SOMA College. Zo snel kan dat gaan hier!

3. Hoe zag je opleiding eruit?

En zo begon mijn studietijd opnieuw. Elke maandagavond was ik te vinden in Zwolle. Daar kreeg ik samen met mijn klasgenoten zowel theorie- als praktijkles. Maar de focus lag op theorie. Het was een brede opleiding waarin allerlei facetten aan het licht kwamen. Denk hierbij aan zakelijke communicatie, asfalt kennis, landmeten, riolering, inframanagement, calculeren en plannen. Maar ook het lezen van bestekken en informatie over asfalt hebben we geleerd. Mijn klasgenoten hadden verschillende achtergronden. Stratenmakers, assistent-uitvoerders en machinisten. En allemaal met hetzelfde doel: uitvoerder worden. Een mooie mix waarbij we veel van elkaar hebben geleerd. We zijn uiteindelijk allemaal geslaagd voor de opleiding!

Het leuke aan de opleiding en het vak? Dat is toch wel van ‘niets’ ‘iets’ maken. Als (assistent) uitvoerder ben je betrokken bij het gehele proces en zie je hoe mooie resultaten ontstaan. Dat is prachtig om te zien.

Maik Hendriksen

4. Hoe was de opleidng verbonden aan Dostal?

Gedurende de opleiding was ik assistent-uitvoerder bij Dostal. Ik hield me bezig met diverse projecten in Deventer. Dat was een goede combinatie. Hierdoor kon ik de geleerde theorie direct toepassen in de praktijk. Zoals het leren lezen van bestekken en tekeningen én het aansturen en plannen van machines en personeel. Mijn projectleiders waren tevens mijn leermeesters. Van hen leer ik nu ook nog dagelijks in de praktijk.

5. Wat verandert er nu aan je functie?

Mijn functie verandert beetje bij beetje. Ik krijg steeds meer eigen verantwoordelijkheid. Zo heb ik inmiddels zelf de dagelijkse leiding op een aantal projecten. Het meeste van de uitvoerderstaken leer je in de praktijk.

6. Waarom zou je anderen aanraden de opleiding te volgen?

Als je het leuk vindt om dingen te regelen, om zowel binnen als buiten te werken, zaken te plannen en om samen met collega’s mooie werken te maken, dan raad ik deze opleiding zeker aan. Je hoeft niet per se een technische achtergrond te hebben. Maar het is wel handig;). Mijn achtergrond als assistent-uitvoerder droeg hier ook zeker aan bij.